Sleephopperzuiger Elbe

shz/tshd Elbe, Baggerbedrijf De BoerDe sleephopperzuiger “Elbe” van Baggerbedrijf De Boer in Sliedrecht is in het Nationaal Baggermuseum het model van de maand juni.
Het schip is nu aan het werk in Marokko. De verwachting is dat over enige tijd het schip de Atlantische Oceaan zal gaan oversteken voor baggerwerk in Brasilië.  
De sleephopperzuiger “Elbe” werd gebouwd in 2010 bij Vosta/Ben Kien, Hai Phong. Het geïnstalleerd vermogen bedraagt 4480 kW. Laadruiminhoud 2800 m3. De lengte over alles bedraagt bijna 80 meter. De baggerinstallatie aan stuurboord heeft een zuigbuis met een diameter van 800 milimeter. De baggerdiepte is 30 meter.  
Baggerbedrijf De Boer werkt ook onder de naam Dutch Dredging en is gevestigd in een monumentaal kantoorpand aan het Doctor Langeveldplein te Sliedrecht. In dit gebouw was ooit het baggerbedrijf gevestigd van K.L. Kalis & Zonen. Veel Nederlandse baggerbedrijven komen oorspronkelijk uit Sliedrecht, de bakermat van de mondiale baggerindustrie.
Het model van de sleephopperzuiger “Elbe” is onlangs door Baggerbedrijf De Boer overgedragen aan het Nationaal Baggermuseum. De “Elbe” staat opgesteld in de expositiezaal in de tentoonstelling over “Leven aan boord”.