Scheepsbel Sliedrecht 35

scheepsbel-sliedrecht-35Baggermuseum ontvangt scheepsbel ‘Sliedrecht 35’.

Ariane Riep, conservator van het Nationaal Baggermuseum, heeft op 1 november jl. de scheepsbel van de snijkopzuiger “Sliedrecht 35” in ontvangst genomen. De scheepsbel werd aangeboden door de heer Joep Athmer, directielid van Van Oord. De “Sliedrecht 35” is onlangs gerecycled en heeft ruim 37 jaar dienst gedaan voor diverse baggerbedrijven, het eerste was Adriaan Volker.
Een snijkopzuiger is een baggerwerktuig en uitgerust om harde grond te verwerken. Wat dit schip bijzonder maakt is dat het schip twee namen heeft gehad. Het schip is destijds gebouwd bij J & K Smit, IHC Merwede te Kinderdijk met de naam “Sliedrecht 33”. In het jaar 1977 is de snijkopzuiger omgeslagen in de haven van Jubail, Saoedi Arabië. Het werktuig is vervolgens gelicht en herbouwd als “Sliedrecht 35”. Tot in het jaar 2013 heeft het schip succesvol dienst gedaan.
Overhandiging van de scheepsbel vond plaats in aanwezigheid van de doopvrouwe, mevrouw M.G. Blokland-Moret. De schipper die met de nieuwe snijkopzuiger startte is C.(Kees) de Bruin die met zijn echtgenote ook aanwezig was bij deze bijzondere gebeurtenis. Vele vroegere werknemers die bij de snijkopzuiger betrokken zijn geweest waren hierbij aanwezig, evenals de bestuursleden van het Nationaal Baggermuseum.
De scheepsbel is te zien in het Baggermuseum tesamen met het schaalmodel van de “Sliedrecht 35” in de zaal van de expositie Stormvloedkering Sint Petersburg.