Lezingen over Grensmaas en Betuweroute

Op zaterdag 13 april geeft Kees van der Veeken, directeur van Consortium Grensmaas B.V., twee lezingen in ons museum over onderwerpen uit onze expositie ‘Zand in beweging’. Op 14.00 uur vertelt Van der Veeken over het Grensmaasproject en om 15.30 uur over de Betuweroute. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar administratie@baggermuseum.nl.

Grensmaasproject (start 14.00 uur)
Het Grensmaasproject is het grootste rivierverruimingsproject van Nederland in uitvoering. Het project zorgt voor hoogwaterveiligheid in Zuid Limburg vanaf Maastricht tot aan Roosteren. Deze hoogwaterveiligheid wordt bereikt door de rivier de Maas over een lengte van 43 kilometer op een dusdanige manier te verbreden dat er een aaneengesloten natuurgebied van ruim 1100 hectare ontstaat. De kosten van het project bedragen ongeveer 700 miljoen euro, maar kosten de belastingbetaler geen eurocent. Het is een zelfrealisatieproject: het project wordt volledig gefinancierd met opbrengsten van de verkoop van zand en grind.

Betuweroute (start 15.30 uur)
De Betuweroute is een 160 kilometer lange goederenspoorlijn van de Maasvlakte bij Rotterdam naar de grens met Duitsland, enkele kilometers voorbij Zevenaar. De route heeft als doel de Rotterdamse haven over het spoor te verbinden met het Ruhrgebied. Het contract betreffende het traject Sliedrecht-Gorinchem staat beter bekend als de Waardse Alliantie. Na een D&C-aanbestedingstraject te hebben doorlopen is een alliantiecontract gesloten, uitgevoerd door ProRail en de aannemerscombinatie HBSC. Hierbij is het risico verdeeld over beide partijen. De algemene doelstelling voor beide partijen was om samen te werken teneinde het projectresultaat te optimaliseren op een wijze waardoor de met de uitvoering van het werk gemoeide maatschappelijke, financiële en technische belangen, optimaal werden bediend. Uiteindelijk is de Waardse Alliantie afgesloten met een positief resultaat en is het veelvuldig gebruikt als voorbeeld van een geslaagd project voor een dergelijke publiek-private contractvorm.

Aanmelden
De entree bedraagt €6,- of is gratis op vertoon van uw Museumkaart. Het is mogelijk om voor de entreeprijs beide lezingen bij te wonen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar administratie@baggermuseum.nl. Geeft u hierbij aan welke lezing(en) u graag wilt bijwonen.

Kortingsflyer bij De Merwestreek

Lezers van De Merwestreek in Sliedrecht en Hardinxveld ontvingen op woensdag 20 maart een kortingsflyer bij deze krant. Als u deze flyer meeneemt naar het Baggermuseum, mag elke tweede persoon gratis naar binnen!

Op vertoon van deze flyer krijgt per betalende bezoeker (Museumkaart mag ook) één persoon gratis toegang tot het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. De flyer is geldig t/m zaterdag 11 mei 2019. Voor dit voorjaar hebben we een mooi en afwisselend programma opgesteld, dat op de achterkant van de flyer te vinden is. Maar helaas: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Er is helaas een foutje in één van de data geslopen: de lezingen van Kees van der Veeken over de Grensmaas en Betuweroute vinden plaats op zaterdag 13 april, zoals hieronder goed staat vermeld. Onze excuses voor de verwarring!

 

 

Baggermuseum in Verborgen Verleden

Op 7 maart 2019 schitterde het Nationaal Baggermuseum in een aflevering van Verborgen Verleden. In dit televisieprogramma van de NTR gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Begin december bezocht actrice Olga Zuiderhoek samen met een filmploeg het museum voor de opnames.

Actrice Olga Zuiderhoek schitterde in tal van films en televisieprogramma’s. Olga’s vader, overgrootvader en oud-vader hadden allemaal de ongewone voornaam ‘Bos’. Daarnaast is ze benieuwd waar haar donkere uiterlijk vandaan komt: heeft ze mediterrane voorouders? Haar zoektocht leidt haar onder andere naar de Sliedrechtse baggerfamilies. Remco van de Ven, bestuurslid en zelf oud-baggeraar, vertelt Olga dat ze afstamt van een wel héél bekende baggerfamilie. Ook zijn haar voorouders betrokken geweest bij de Grote Kerk in Sliedrecht, waar ook opnames voor het tv-programma zijn gemaakt.

Benieuwd van welke baggerfamilie Olga Zuiderhoek afstamt? Bekijk de video.

De gehele aflevering is terug te zien op de website van de NTR.

Productie en rechten: Blazhoffski en NTR

Maak je eigen zandflesje en onderzoek zand in de voorjaarsvakantie

Voorjaarsvakantie

Zoals in elke schoolvakantie is er ook in de voorjaarsvakantie (23 februari t/m 2 maart) voor kinderen weer van alles te beleven in het Baggermuseum! In het Zandlab kunnen kinderen alles over zand leren als ‘zandonderzoeker’. Ook kunnen ze hun eigen zandkunstwerkje maken door een doorzichtig flesje te vullen met gekleurd zand.

BELANGRIJKE UPDATE:
Ben je van plan om een zandflesje te komen maken op 1 of 2 maart? Doordat het museum in de voorjaarsvakantie veel meer bezoekers heeft ontvangen dan verwacht, zijn we helaas door onze voorraad zandflesjes heen. Voor onze jonge bezoekers zijn er wel andere leuke dingen te doen aan onze knutseltafel. Onze excuses voor het ongemak, we vinden het heel vervelend! Wil je toch heel graag een zandflesje maken? Laat dan je gegevens achter bij onze balie en we sturen je een flesje en wat zand na, zodat je er thuis eentje kunt maken.

Maak je eigen kleurige zandflesje!
Passend bij de huidige expositie ‘Zand in beweging’ – over zandwinning en zandtransport in Nederland – is er in de voorjaarsvakantie een leuke kinderactiviteit. Aan een speciale knutseltafel gaan kinderen van 8 jaar en ouder een doorzichtig flesje in de vorm van een schelp vullen met gekleurd zand. Zo kan iedereen zijn eigen unieke kunstwerkje maken. Jongere kinderen zijn welkom om samen met een (groot)ouder te komen knutselen.

Bekijk hier alvast een filmpje!

Zandlab
In ons speciale Zandlab leren kinderen van 8 jaar en ouder meer over de eigenschappen van zand. Met een echte wetenschappers-jas en klembord gaan ze aan de slag. Zo kunnen ze zandkorrels bekijken onder de microscoop, grind opmeten, zand zeven en ontdekken welk zand waar in Nederland voorkomt. Als ze na afloop hun vragenformulier inleveren bij de balie, krijgen ze een kleine attentie.

Museuminspecteurs gezocht!
Ook kunnen kinderen t/m 12 jaar in de voorjaarsvakantie weer aan de slag als museuminspecteur voor Museumkids. Ze ontvangen een speciale button, inspecteren het Baggermuseum en vullen een paar vragen in. Zo maken ze kans op mooie prijzen, zoals een mini-beamer. Meer informatie is hier te vinden.

Openingstijden tijdens de voorjaarsvakantie
Tijdens de voorjaarsvakantie is het museum geopend op zaterdag 23 februari van 13:30 tot 17:00 uur en van dinsdag 26 februari t/m zaterdag 2 maart van 13:30 tot 17:00 uur.

Lezing in het Baggermuseum over milieuvriendelijk baggeren op zee

ReefGuard

ReefGuardHoe houden baggeraars tijdens hun werk rekening met de omliggende zeeën, kusten en kwetsbare koraalriffen? Op zaterdag 23 maart om 14:00 uur geeft Remment ter Hofstede, Specialist Marine Ecosystems bij Van Oord, hierover een lezing in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Hij zal ingaan op een aantal maatregelen die Van Oord heeft ontwikkeld om het ecosysteem van onze kusten en zeeën te behouden, met name op het gebied van koraalherstel.

Behoud van de aarde staat bij baggeraar Van Oord hoog in het vaandel. De organisatie streeft ernaar om de mogelijke negatieve gevolgen van hun werk op de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Hun engineers worden voortdurend aangemoedigd om duurzame werkmethodes en innovaties te ontwikkelen.

Aanmelden
De entree bedraagt €6,- of is gratis op vertoon van uw Museumkaart. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar administratie@baggermuseum.nl.