Versailles aan de Schelde

NBM Zorgvliet

Woensdag 30 mei a.s. geeft Anna van Suchtelen, telg uit de baggerfamilie Van Hattum, een lezing over haar onlangs verschenen boek ‘Versailles aan de Schelde’ in het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. Zaal open 19:15 uur, aanvang lezing 19:30 uur. Toegang twee euro, inclusief een kop koffie of thee.

NBM ZorgvlietDe Sliedrechter J.C. van Hattum (1837-1909) bouwde vanuit het griendbedrijf van zijn vader een belangrijk baggerbedrijf. Zo werd in 1882 een groot werk aangenomen in Argentinië voor de aanleg van een haven. Van Hattum was een reislustig man. In 1860 zocht Van Hattum dijkwerkers in Ellewoutsdijk, Zuid-Beveland. Daar maakte JC, zoals hij doorgaans werd genoemd, kennis met de dochter van de notaris en trouwde met haar in 1862. Er wordt een zomerhuis gebouwd in Ellewoutsdijk dat langzaam uitgroeit tot een paleis in Moorse stijl.
Overigens, in het boek ‘Verbonden met Sliedrecht’ van ir. W. Bos Jzn wordt de echtgenote van JC de dochter van de burgemeester genoemd.

In het boek ‘Versailles aan de Schelde’ vertelt schrijfster Anna van Suchtelen over de levens van drie vrouwen, de echtgenotes van drie generaties baggeraars. De auteur van dit boek beschrijft de geschiedenis van het paleis in de Zeeuwse klei vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog. Wat houdt het in om lid van deze familie te zijn? Wat vormt je basis en wat geef je door? En wat betekent het geworteld te zijn op een bepaalde plek? In het boek worden verschillende binnen- en buitenlandse reizen besproken waarmee de baggerfamilie Van Hattum en met name JC baggerwerken heeft aangenomen.

Over het buiten ‘Zorgvliet’, alias ‘Versailles aan de Schelde’, komt Anne van Suchtelen op 30 mei een lezing houden in het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. Het boek wordt tevens te koop aangeboden en de schrijfster signeert. 

Volle kracht vooruit

NBM - Volle kracht vooruit

Nieuwe expositie.
In het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht wordt donderdag 24 mei a.s. een expositie geopend door mevrouw Annette de Vries, hoofd collecties van het Dordrechts Museum. Dit keer geen uitleg over de nieuwste technieken in de waterbouw, maar aandacht voor waterbouw als thema in de schilderkunst. Kunstenaars Jan Makkes en Jeroen Hermkens verkregen het voorrecht om aan boord te gaan van offshore schepen en moderne sleephopperzuigers. Makkes en Hermkens hebben beiden met passie voor techniek grote waterbouwkundige werken geschilderd, ieder duidelijk in hun eigen stijl.

Geluksvogels.
Grote bouwwerken op het land zijn doorgaans wel te bekijken, al was het van achter een bouwhek.
Op zee, langs een rivier, in een haven of midden op een meer zijn plekken waar een toeschouwer niet of nauwelijks bij kan. Makkes en Hermkens kregen de kans aan boord te gaan en toegang tot waterbouwkundige werken in Dubai waar het palmeiland Jumeirah is aangelegd door Hollandse waterbouwers. Voor het plaatsen van windmolens op zee werd de “Aeolus” bezocht. Dit vaartuig kan op vier poten boven het water worden gemanoeuvreerd waardoor geen invloed ontstaat van de golfslag. In Nederland zijn Deltawerken uitgevoerd om hoogwater en storm te kunnen weerstaan.
Hollands Glorie door Nederlandse waterbouwers is door Makkes en Hermkens vastgelegd in een serie fraaie kunstwerken.

Wanneer te zien?
Vanaf vrijdag 25 mei 2018 in het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.

Baggermuseum op ÉÉN

Museumgebouw

Wat gebeurde er?
Het Nationaal Baggermuseum is tijdens de Rabo Clubkas Avond door leden van de Rabobank Merwestroom in Sliedrecht gekozen als nummer één. Op een warme zomerse avond in de lente, 19 april jl., was het druk in de grote zaal van De Lockhorst. Zo ongeveer alle verenigingen, stichtingen en instellingen uit Molenwaard, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht kwamen en zagen met spanning uit naar de uitslag van de Rabo Clubkas Avond. Een bedrag van € 100.000 wordt toegekend door de leden van de Rabobank Merwestroom.

De uitslag.
Het Baggermuseum kreeg 289 stemmen van Sliedrechtse Rabobank leden. De ruim zestig vrijwilligers, inclusief het bestuur, zijn trots op deze waardering.

Beloning.
Wie een bankpas van de Rabobank Merwestroom laat zien en in Sliedrecht woont, ontvangt bij een bezoek aan het Baggermuseum gratis koffie of thee met een baggermolenkoekje gedurende de gehele maand mei dit jaar.

Wat is er te zien?
De tentoonstelling over de Marker Wadden loopt nog tot 28 april a.s. Het door Boskalis gerealiseerde ‘Building with Nature’ project werd destijds geopend door de voorzitter van Natuur Monumenten. De steeds weer verrassende vaste tentoonstelling in het Baggermuseum kan vanzelfsprekend ook bekeken worden. De attractieve BaggerPraktijkTuin is elke zaterdag van 13:00 tot 16:00 open en is te combineren met een bezoek aan de stoombaggermolen “Friesland” in de haven van Het Plaatje.
Tijdens de meivakantie van 24 april t/m 12 mei is de BaggerPraktijkTuin geopend van dinsdagmiddag t/m zaterdagmiddag.

Museumweek in Baggermuseum

NBM Alpha Bay (III)

Wanneer?
Van dinsdag 10 t/m zaterdag 14 april is het ‘Museumweek’ in het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. Het thema in die week betekent dat er iets bijzonders te zien moet zijn.
Nu is het Baggermuseum op zich al bijzonder en dat komt omdat er maar één van bestaat in zijn soort. De Sliedrechtse baggeraars hebben toch weer iets aparts gevonden en dat willen ze graag tonen: een sleephopperzuiger die in de lengterichting van het schip in tweeën splijt, de ‘Alpha Bay’.

Hoe werkt het?
Het schip werd destijds gebouwd bij IHC Kinderdijk in opdracht van Costain Blankevoort, later overgenomen door Boskalis. Een splittrail is een sleephopperzuiger met als kenmerk dat de romp bestaat uit twee langsscheeps gedeelde helften die ter plaatse van het dek verbonden zijn door scharnieren. De lading wordt gelost door het uit elkaar bewegen van de beide scheepshelften. Deze beweging wordt gecontroleerd door middel van hydraulische cilinders die geïnstalleerd zijn in het voor en achterschip. Er ontstaat zo een grotere opening voor het lossen van de lading ten opzichte van een zelfde schip met bodemkleppen.

Kom kijken.
Een prachtig schaalmodel van de ‘Alpha Bay’ is te bewonderen in het Baggermuseum.
In het museum is natuurlijk veel meer te beleven. Het verleden, heden en de toekomst van waterbouwkundige werken wordt op boeiende wijze getoond en verteld in het hoofdgebouw.
Buiten kunnen de paviljoens en het koetshuis bezocht worden met onder meer een demonstratie met een schaalmodel, de snijkopzuiger ‘Mark 2’ van Boskalis.
Neem plaats achter de baggerexperience om uit te vinden of u talent hebt als baggeraar. Of ontdek wat de Deltawerken betekenen voor ons land.

BaggerPraktijkTuin weer open !

NBM jongen op kraan

Zomertijd; de lente begint. De BaggerPraktijkTuin gaat weer open. Zaterdag 31 maart staat alles weer klaar en kan iedereen tussen 8 en 88 ontdekken hoe baggeren werkt.
Er is verse modder en zand in de baggerbak gestort om het er met de baggerbeugel uit te scheppen.
De fiets is weer opgesteld voor aandrijving van de centrifugaalpomp. De watertafels zijn opgesteld om te ontdekken wat er met Nederland zou gebeuren als er geen dijken zouden zijn en welke
effecten de Deltawerken hebben. De firma Van Vliet uit Sliedrecht heeft nieuwe soorten zand geleverd voor het uitvoeren van proeven. Is een bak met vijftien kilo grind gemakkelijk te verplaatsen met een dubbelschijfs hijswerk? Kom het maar testen.
Het waterbassin is weer gevuld. De radiografisch bestuurbare sleepboten, de Pushy Cats, liggen gereed om uit te varen. Manoeuvreren op het water en een haven binnenvaren is vakwerk.

De BaggerPraktijkTuin is geen speeltuin. Het is een tuin met een aantal opstellingen met als doel de wereld van waterbouw te ontdekken. Ervaren begeleiders zijn aanwezig voor instructie.
Een bezoek aan de BaggerPraktijkTuin kan worden gecombineerd met de ontdekking van de unieke collectie van baggerwerktuigen in het museum. De tentoonstelling over de Marker Wadden kan bekeken worden tot begin mei. Er is ook een film over de aanleg van de Marker Wadden.

De BaggerPraktijkTuin is elke zaterdag open van 13:00 tot 16:30 uur. De openingstijden van het Baggermuseum zijn: dinsdag t/m vrijdag van 14:00