Nieuwe openingstijden Nationaal Baggermuseum

Per 1 januari 2019 veranderen de openingstijden van het Nationaal Baggermuseum. De nieuwe openingstijden zijn:

Woensdag van 13:30 tot 17:00 uur
Donderdag van 13:30 tot 17:00 uur
Vrijdag van 13:30 tot 17:00 uur
Zaterdag van 13:30 tot 17:00 uur

Tijdens de schoolvakanties is het museum ook op dinsdag geopend van 13:30 tot 17:00 uur.

Zand onderzoeken en kleuren met zand tijdens de kerstvakantie

NMB-Kerstvakantie

In de expositie ‘Zand in beweging’ – nu te zien in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht – staan de zandwinning en het zandtransport in Nederland centraal. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen: als echte ‘zandonderzoeker’ leren ze alles over zand in het Zandlab. Tijdens de kerstvakantie kunnen ze met verschillende kleuren zand een kleurplaat maken.

Zand is voor Nederland een belangrijke bouwstof. Wegen, spoorlijnen, nieuwbouwwijken en betonindustrie: zonder zand zou het allemaal niet mogelijk zijn. ‘Zand in beweging’ laat zien hoe zand wordt gewonnen en verwerkt. In het Zandlab leren kinderen van 8 jaar en ouder meer over de eigenschappen van zand.

Zandonderzoek in het Zandlab
Net als een echte wetenschapper gaan de kinderen in het Zandlab aan de slag, inclusief witte jas, veiligheidsbril en klembord om hun ontdekkingen op te noteren. Zo kunnen ze zandkorrels bekijken onder de microscoop, grind opmeten en zand zeven met échte zandzeven. Ook leren ze welk zand waar in Nederland voorkomt. Als ze na afloop hun vragenformulier inleveren bij de balie, mogen ze een zandlopertje in hun favoriete kleur uitzoeken!

Kom kleuren met zand in de kerstvakantie
Passend bij deze tentoonstelling is er tijdens de kerstvakantie een speciale kinderactiviteit.
Met lijm, gekleurd zand, potloden en stiften maken ze van een kleurplaat een echt zandkunstwerk. Tijdens hun museumbezoek kunnen kinderen van 8 jaar en ouder aan een speciale knutseltafel aan de slag met hun kleurplaat. Jongere kinderen zijn ook welkom om samen met een (groot)ouder te komen knutselen.

Openingstijden tijdens de kerstvakantie
In de eerste week van de kerstvakantie is het Nationaal Baggermuseum geopend op woensdag 26 december (Tweede Kerstdag) t/m vrijdag 28 december van 14:00 tot 17:00 en op zaterdag 29 december van 11:00 tot 17:00. Per 1 januari 2019 hanteert het museum andere openingstijden. Op woensdag 2 januari t/m zaterdag 5 januari is het museum open van 13:30 tot 17:00.

Expositie ‘Zand in beweging’ over zandwinning en zandtransport in Nederland

Beweging

Zand is voor Nederland één van de belangrijkste grondstoffen. Wegen, spoorlijnen, nieuwbouwwijken en betonindustrie: zonder zand zou het allemaal niet mogelijk zijn. In de nieuwe expositie ‘Zand in beweging’ – van 23 november 2018 t/m 15 juli 2019 te zien in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht – staan de natte zandwinning en het zandtransport in Nederland centraal.

Waarom is zand zo’n belangrijke bouwstof? Om verzakking te voorkomen, moeten wegen, spoorlijnen en gebouwen gefundeerd worden op zand. Daarnaast is industriezand nodig voor het maken van beton en metselspecie. ‘Zand in beweging’ laat zien hoe zand wordt gewonnen en verwerkt.

Ook het transport van zand komt aan bod. Dit vindt vaak over water plaats door middel van beunschepen: een schip met droge tanks en een speciaal laadruim voor zand en grind. De Stichting Beunschepen heeft met een donatie deze tentoonstelling mogelijk gemaakt.

ZandlabIn de tentoonstelling wordt er meer verteld over zandwinning en -transport aan de hand van vier grote projecten: de Betuweroute, de Kraaijenbergse Plassen, het IJsseloog en de Grensmaas. Ook zijn er een aantal fraaie scheepsmodellen uit verschillende tijdperken te zien. Zo krijgt de bezoeker een beeld van het verleden, heden en een glimp van de toekomst van de zandindustrie.

Onderzoek zand in het Zandlab
Ben jij 8 jaar of ouder en wil je alles te weten komen over zand? Trek een wetenschappers-jas aan, zet een veiligheidsbril op, hang een badge om en ga aan de slag als zandonderzoeker in het Zandlab! Zo kun je zandkorrels bekijken onder de microscoop, grind opmeten en zand zeven met échte zandzeven. Ontdek welk zand waar in Nederland voorkomt. Schrijf je antwoorden op het invulformulier en word een echte zand-expert!

Poster zandwinning

Museum in herfstvakantie goed bezocht

Baggermolentjes in fles

Baggermuseum goed bezocht in de herfstvakantie: meer dan 100 ‘baggermolentjes-in-fles’ gemaakt.

Het was een drukte van belang afgelopen week in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht.
Tijdens de herfstvakantie bezochten maar liefst 275 bezoekers het museum, waaronder 135 kinderen. Het ‘baggermolentje-in-fles’, dat de kinderen zelf konden bouwen en schilderen aan een speciale knutseltafel, was een groot succes.

Onmisbare vrijwilligers
Het Baggermuseum zou niet kunnen bestaan zonder haar vrijwilligers: er werken in het museum rond de 50 vrijwilligers in diverse functies. Zo ook Ger de Goede, fanatiek modelbouwer. Hij maakte in totaal meer dan 150 houten bouwpakketjes (voor de herfstvakantie en een aantal zaterdagen in oktober), zodat de kinderen hiermee hun eigen mini-baggermolentje konden maken. Omdat het drukker was dan verwacht, maakte Ger tijdens de vakantie in de avonduren nog extra bouwpakketjes om aan de grote vraag te voldoen.

Enthousiaste kinderen
Voor het knutselen begon, konden de kinderen eerst een kijkje nemen bij de échte flessenscheepjes in de mini-expositie ‘Welkom aan Boord’, dat het museum samen met de flessenscheepjes-vereniging Welkom aan Boord organiseerde. Hierna gingen zij aan de slag met hun eigen exemplaar: een houten mini-baggermolentje in een glazen pot. Vrijwilligers, waaronder Ger, begeleidden de kinderen tijdens het knutselen vakkundig. Er werd geconcentreerd gewerkt en vol trots namen de kinderen hun eigen ‘flessenscheepje’ mee naar huis.

Het maken van een ‘baggermolen-in-fles’ ging zó:

Benieuwd hoe het ‘baggermolen-in-fles’ maken precies in zijn werk ging? MerweRTV maakte dit leuke filmpje:

Nieuwe tentoonstelling
Op dit moment werkt de organisatie hard aan de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Zand in Beweging’, vanaf 23 november te zien. Centraal in deze expositie staat de betekenis van zand voor onze samenleving. De focus ligt op de natte winning en transport vanaf het begin van de mechanisatie in het midden van de 19 de eeuw.