Nationale Museumweek 16 april t/m 24 april

MoerdijkbrugOns echte goud is het thema van de Nationale Museumweek 16 tot en met 24 april. Elk museum dat mee doet aan de Nationale Museumweek heeft een pronkstuk uit haar collectie voorgedragen, waar gedurende deze week extra aandacht aan wordt besteed.

Het Baggermuseum zet het model van de Moerdijkspoorbrug tijdens de museumweek in het zonnetje. Waarom? Het Baggermuseum viert een jubileum; het is 40 jaar gehuisvest in het woonhuis van de familie Volker, voormalig baggerbaron uit Sliedrecht. Adriaan Volker nam de onderbouw van de Moerdijkspoorbrug aan, 10 pijlers, 2 landhoofden en 2 aansluitende dammen. Voor die tijd een zeer riskante onderneming. Tot 1860 dacht men nog dat het onmogelijk zou zijn om het brede Hollands Diep, met sterke stromingen, diepe stroomgeulen en sterke ijsgang te overbruggen. En toch… in 1872 lag er een spoorbrug over het Hollands Diep. Dankzij waterbouwkundig vernuft werd de ontbrekende schakel in de spoorwegverbinding tussen Brabant en Zuid-Holland gerealiseerd.

Tijdens de museumweek organiseert het Baggermuseum drie jubileumrondleidingen met als thema ‘Historie firma Volker’. De rondleidingen worden gegeven op zaterdag 16 april, woensdag 20 april en zaterdag 23 april vanaf 14:00 uur. U bent van harte welkom. Er zijn behalve entree geen extra kosten verbonden aan de rondleidingen. U kunt zelfs het vrijkaartje van de museumjaarkaart bij ons inleveren, die u kunt verkrijgen via het uploaden van uw pasfoto voor op uw museumkaart. Tijdens de museumweek schenken wij gratis een kopje koffie of thee.