Modelbouwer Jan Lavooy

Jan LavooyIn de expositie ‘Tinwinning op Billiton’, te zien van 19 december 2014 tot 30 mei 2015, bevindt zich een bijzondere maquette. Deze maquette bestaat uit drie delen en is vervaardigd door onze medewerker Jan Lavooy.

De eerste maquette laat de meest eenvoudige manier van tinwinning zien in de periode 1851 tot 1872, waarbij het tin nog aan de oppervlakte lag.

De tweede maquette toont de tinwinning in de periode 1872 tot 1907. Het tin lag dieper en de winning werd voornamelijk nog door mankracht gedaan.

De derde maquette geeft de periode aan van 1907 tot 1924. In deze periode nam de mechanisatie van de tinwinning een steeds grotere plaats in.

Jan is al ruim 50 jaar met modelbouw bezig. In de collectie van het museum bevindt zich een aantal van zijn modellen, waaronder het eerste model dat hij ooit maakte, de demontabele zuiger LEJO.

Hij begon met modelbouw op zijn buitenlandse reizen als het baggerwerk stil lag en er in de omgeving geen mogelijkheid was om uit te gaan.

Niet alleen baggerschepen werden gebouwd, maar ook maakte hij modellen van molens, koetsen, kruiwagens en arresleden en op de muur van Baggerbedrijf de Boer in Sliedrecht is een (’s avonds) verlichte emmerbaggermolen te zien.

Het museum heeft in Jan Lavooy een toegewijde medewerker, die met geduld en vakmanschap een groot aandeel heeft in de totstandkoming van de wisselexposities.