Leven aan boord

Leven aan boordOnlangs is in het Nationaal Baggermuseum een tentoonstelling geopend over het leven aan boord van baggerwerktuigen. Te zien is onder welke omstandigheden op het werk werd verbleven. Dat kon uiteenlopen van een hut aan boord of een ruimte aan de wal waar je in de meeste gevallen met meerderen in huisde. Een één persoons hut was voorbehouden aan de kapitein en de hoofdmachinist aan boord van een zeegaande sleephopperzuiger. De overige verblijven waren meestal ingericht voor twee of vier personen.
De bemanning van stationair werkende schepen, zoals baggermolens en snijkopzuigers, hadden meestal een accommodatie aan de wal en soms op een ark.
Dat is vandaag de dag wel even anders. Vrijwel iedereen kan beschikken over een één persoons hut die is voorzien van airconditioning, computeraansluiting en wifi.
Het uitvoeren van baggerwerken is nog steeds een aangelegenheid waar je mannen tegenkomt. Maar ook dat kan in de toekomst wel eens gaan veranderen en dan kom je aan boord jonge dames in overall tegen.
Deze nieuwe tijd in de baggerwereld is voorlopig alleen nog te zien in het Baggermuseum waar beide dames werden gefotografeerd.

De expositie is te zien tot eind augustus 2013.