Hoe komen windmolens op zee terecht?

Offshore Wind - Uitdaging op zeeHoe wekt een windmolen stroom op? Windmolens op zee: hoe worden die eigenlijk gebouwd? Wat komt daar allemaal bij kijken? Op foto’s lijken ze zo klein, maar hoe groot zijn deze turbines in werkelijkheid en hoeveel stroom wekken ze op?

In het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk kan tot 14 maart de expositie “Offshore Wind, uitdaging op zee” worden bewonderd.
In de kerstvakantie is de tentoonstelling extra toegankelijk voor kinderen vanaf acht jaar. Zij krijgen een interactief programma voorgeschoteld. Om 14:00 uur draait het museum een korte film over de aanleg van een windmolenpark. Een kwartier later start de rondleiding en krijgen de wihz kids foto’s en modellen van diverse windmolens, schepen en gereedschappen te zien. Met behulp van door Eneco bedachte meerkeuzevragen testen ze hun kennis. Wie er in slaagt de vragen goed te beantwoorden en het uitdagende bouwpakket in elkaar weet te zetten, gaat naar huis met een diploma. Misschien wint de jonge bezoeker ook een iPad. Mits op Museumkids.nl of via de app de museuminspectie is ingevuld.

Van 19 december tot en met 2 januari kunnen kinderen elke middag (zie openingstijden) tegen normaal tarief deelnemen aan deze extra activiteit. Het programma duurt ongeveer een uur.
Daarna is er nog voldoende tijd om de rest van het museum te bekijken. De jeugd maakt op een bijzondere (lees: interactieve) manier kennis met de wondere wereld van baggeren.

Het museum is ook gedurende de kerstvakantie geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Met uitzondering van eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag.