Geslaagde opening Tinwinning op Billiton, leven en beleven

NBM Billiton opening

Afgelopen donderdag 18 december was het dan zo ver. Na maanden van voorbereiding is de wisseltentoonstelling Tinwinning op Billiton, leven en beleven, geopend. Billiton is één van de 3 Indonesische eilanden waar door Nederlanders tin gewonnen werd .

Eerst bracht Wieteke van Dort, alias Tante Lien, ons volledig in de stemming van het oude Nederlands Indië, met liedjes als ‘Geef mij maar Nasi Goreng’ en ‘Indonesia’ waar iedereen volmondig mee meezong. Vervolgens was het de eer aan plaatsvervangend ambassadeur Ibnu Wahyutomo om de tentoonstelling te openen. Zo’n 85 genodigden konden daarna onder het genot van een hapje en een drankje de tentoonstelling bezichtigen en ook de verhalen horen van enkele rondleiders die daar vroeger hebben gewoond of van wie hun opa’s daar hebben gewoond en gewerkt.

De tentoonstelling geeft een breed perspectief weer van de tinwinning in het voormalige Nederlands Indië en in het huidige Indonesië. De oprichting van de Billitonmaatschappij komt aan de orde, de verschillende winmogelijkheden van tin, maar ook de eigenschappen van tin en waar het nu voor gebruikt wordt. Uiteraard gaat deze informatie vergezeld met veel schaalmodellen van onder andere oude tinbaggermolens, zoals de ‘Kalmoa’ en de ‘Maras’. Ook staan er modellen van de sleepboten, zoals ‘De Rode Zee’ die de in Nederland geproduceerde tinbaggermolens op hun plek van bestemming moesten brengen. Dat waren niet altijd even makkelijke tochten, die tot over de 100 dagen konden duren.

Kortom een zeer interessante tentoonstelling die voor een breed publiek toegankelijk is. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 30 mei 2015. We kijken in ieder geval al terug op een plezierige opening, van waar hieronder enkele foto’s.