Geopotes IX

Model van de maand september.

In het Nationaal Baggermuseum te Sliedrecht wordt in september de schijnwerper gericht op de sleephopperzuiger Geopotes IX. Dit baggerwerktuig is gebouwd in opdracht van Adriaan Volker Baggermaatschappij te Sliedrecht. Het schip heeft van 1967 tot 2002 vijfendertig jaar trouwe dienst gedaan. Tussen Noordpool en Zuidpool heeft de Geopotes IX vele baggerwerken uitgevoerd. Zo werd in de Beaufortzee ten noorden van Canada onder barre omstandigheden zand gewonnen voor het maken van een aantal eilanden in opdracht van een oliemaatschappij. Op deze eilanden werden boortorens geplaatst. Werken werden uitgevoerd voor het nieuw te bouwen vliegveld Chek Lap Kok bij Hong Kong.
In het jaar 1988 was de Geopotes IX betrokken bij het uit de Zuid Chinese Zee oppikken van 31 Vietnamese bootvluchtelingen.
De Geopotes IX, met als thuishaven Sliedrecht, was bij het in de vaart komen in 1967 de grootste sleephopperzuiger met een laadruiminhoud van 6400 kubieke meter. Het schip heeft een lengte van 128 meter en een geïnstalleerd vermogen van 10.325 pk. De baggerdiepte bedraagt 30 tot 37,5 meter. Het schip is gebouwd bij IHC Gusto Schiedam.
In het jaar 2002 is het schip verkocht aan Haewoong Development Co. Ltd. Noord Korea en vaart thans onder de naam “Yong Ho II”.
In het Nationaal Baggermuseum is een model van de Geopotes IX te zien met daarnaast ook een aantal films van waterbouwkundige werken waarbij het schip betrokken is geweest.