Filmdag Rotterdamse haven

Zaterdag 14 april wordt in het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht een filmprogramma gepresenteerd met de Rotterdamse Havens als onderwerp.

De wederopbouw van de Rotterdamse havens kort na de Tweede Wereldoorlog, een promotiefilm over het havengebied uit 1956 geven indrukwekkende beelden van de kracht die voor Rotterdam zo kenmerkend is. De film over de aanleg en het bouwen van de Maastunnel 1937-1942 is boeiend. De komst van de grotere sleephopperzuigers wordt getoond met beelden van de ‘P.C.S. van Hattem’ en de (eerste) ‘Prins der Nederlanden’.

Onderhoudsbaggerwerk rond het jaar 1990, de aanleg van Europoort 1969, de realisatie van Maasvlakte 2 door door PUMA. Het transport van de ‘Armada Intrepid’ door Dockwise in het Calandkanaal is een van de zwaarste transporten die zijn uitgevoerd, een film die gezien moet worden.

Het gevarieerd filmprogramma laat beelden zien van tachtig jaar bedrijvigheid in de Rotterdamse havens. Zwart/wit beelden van stoomslepers en baggermolens. Van de aanleg van de Maastunnel tot de Europoort havens en Maasvlakte 2. Zelfs van het meest recente nieuws over de verdieping van de Rotterdamse Waterweg wordt vertoond op de nieuwe grootbeeld monitor in de filmzaal van het Nationaal Baggermuseum.

Programma filmdag 14 april 2018, vanaf 11:00 uur.
De Rotterdamse haven van 1940 tot 2014, een foto reeks.
Stoomslepers en Baggermolens.
Sleephopperzuigers ‘P.C.S. van Hattem’ en de (eerste) ‘Prins der Nederlanden’.
Aanleg en bouw van de Maastunnel, periode 1937 tot 1942.
De kracht van de wederopbouw van Rotterdam.
Promotiefilm Rotterdam 1956.
Realisatie Europoort, gestart september 1958: een beeld rond het jaar 1969.
Onderhoudsbaggerwerk Rotterdamse havens 1990.
Realisatie Maasvlakte 2, PUMA.
Het transport van de ‘FPSO Armada’ in het Calandkanaal door Dockwise.
Nieuw: de verdieping van de Rotterdamse Waterweg.

Tussen de bedrijven door is er gelegenheid voor een lunchpauze, broodjes, koffie, thee en diverse dranken verkrijgbaar in het Nationaal Baggermuseum.