Filmdag Baggermuseum over de watersnood

In het Nationaal Baggermuseum wordt zaterdag 3 februari 2018 een filmprogramma gepresenteerd over de Watersnood van februari 1953 en de Deltawerken die daarop volgden.
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 stond ten noorden van Schotland een storm met orkaankracht. Een zware storm die over de volle lengte van de Noordzee het water opstuwde tot recordhoogte richting de Nederlandse kust. De dijken in het Deltagebied begaven het en op veel plaatsen in Zeeland, West Brabant, de Zuid-Hollandse eilanden en delen van de Hoekse Waard, IJsselmonde, de Alblasserwaard en de Biesbosch, liepen onder water.
Een ramp waarbij 1836 mensen om leven kwamen en ruim 100.000 mensen hun huis en bezittingen verloren. In één nacht veranderde 165.000 hectare land in een rampgebied bedekt door de zee.
Ook in Engeland, België en Duitsland vonden overstromingen plaats en vielen honderden slachtoffers. Op zee verloren bij schikbreuken velen het leven.
In Nederland werd de Deltacommissie geïnstalleerd en het Deltaplan werd Delta Wet.
De wederopbouw en de totstandkoming van de Deltawerken brachten economische vooruitgang.

In het filmprogramma dat zaterdag 3 februari wordt vertoond, zijn onder andere beelden te zien van de Watersnoodramp zelf, maar ook de aanleg van de Haringvlietdam, de stormvloedkering in de Oosterschelde en de natte werken voor de Maeslantkering komen aan de orde.
Het filmprogramma wordt zaterdag 3 februari in twee delen uitgevoerd. Vanaf 11:00 uur start het programma en vanaf 14:00 uur wordt hetzelfde programma nogmaals vertoond. Misschien dat u de filmdag wil combineren met een bezoek aan het Sliedrechts Museum, waar vanaf 27 januari de tentoonstelling Waternood in Sliedrecht te zien valt.

ATTENTIE. De gemeente Sliedrecht voert werk uit aan de Molendijk. Het Nationaal Baggermuseum is bereikbaar via de westkant van de Deltalaan, linksaf de Molendijk op en na een paar honderd meter aan de rechterkant is het Baggermuseum.

Programma filmdag Van Watersnoodramp tot Deltawerken
Het ochtendprogramma begint om 11.00 uur en ziet er als volgt uit:
11:00 uur – De Ramp 1953
11:30 uur – Deltawerken De Haringvlietdam
12:05 uur – Het Achtste Wereldwonder
12:20 uur – Pauze:Soep en broodjes zijn verkrijgbaar in het museum.
12:45 uur – Aanleg Stormvloedkering Oosterschelde
13:15 uur – De Natte Werken voor de Maeslandtkering
13:25 uur – Einde ochtendvoorstelling

Het middagprogramma begint om 14:00 uur en ziet er als volgt uit:
14:00 uur – De Ramp 1953
14:30 uur – Deltawerken De Haringvlietdam
15:05 uur – Het Achtste Wereldwonder
15:20 uur – Pauze: Koffie en thee zijn verkrijgbaar in het museum.
15:40 uur – Aanleg Stormvloedkering Oosterschelde
16:10 uur – De Natte Werken voor de Maeslandtkering