Expositie ‘Zand in beweging’ over zandwinning en zandtransport in Nederland

Zand is voor Nederland één van de belangrijkste grondstoffen. Wegen, spoorlijnen, nieuwbouwwijken en betonindustrie: zonder zand zou het allemaal niet mogelijk zijn. In de nieuwe expositie ‘Zand in beweging’ – van 23 november 2018 t/m 15 juli 2019 te zien in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht – staan de natte zandwinning en het zandtransport in Nederland centraal.

Waarom is zand zo’n belangrijke bouwstof? Om verzakking te voorkomen, moeten wegen, spoorlijnen en gebouwen gefundeerd worden op zand. Daarnaast is industriezand nodig voor het maken van beton en metselspecie. ‘Zand in beweging’ laat zien hoe zand wordt gewonnen en verwerkt.

Ook het transport van zand komt aan bod. Dit vindt vaak over water plaats door middel van beunschepen: een schip met droge tanks en een speciaal laadruim voor zand en grind. De Stichting Beunschepen heeft met een donatie deze tentoonstelling mogelijk gemaakt.

ZandlabIn de tentoonstelling wordt er meer verteld over zandwinning en -transport aan de hand van vier grote projecten: de Betuweroute, de Kraaijenbergse Plassen, het IJsseloog en de Grensmaas. Ook zijn er een aantal fraaie scheepsmodellen uit verschillende tijdperken te zien. Zo krijgt de bezoeker een beeld van het verleden, heden en een glimp van de toekomst van de zandindustrie.

Onderzoek zand in het Zandlab
Ben jij 8 jaar of ouder en wil je alles te weten komen over zand? Trek een wetenschappers-jas aan, zet een veiligheidsbril op, hang een badge om en ga aan de slag als zandonderzoeker in het Zandlab! Zo kun je zandkorrels bekijken onder de microscoop, grind opmeten en zand zeven met échte zandzeven. Ontdek welk zand waar in Nederland voorkomt. Schrijf je antwoorden op het invulformulier en word een echte zand-expert!

Poster zandwinning