De wondere wereld van waterbouw

Zaterdag 23 oktober geeft Remco van de Ven, samen met Bas de Goeij een lezing over Baggeren, de wondere wereld van waterbouw in het Nationaal Baggermuseum. Beide zijn hun hele werkzame leven actief geweest in de Baggerindustrie.

Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouwkunde. Over de hele wereld voeren baggeraars grootschalige projecten uit; het vliegveld Chek Lap Kok in Hong Kong, de Palmeilanden bij Dubai, de uitbreiding van het Suezkanaal, de aanleg van Europoort, Maasvlakte 1 en Maasvlakte 2 zijn slechts enkele recentere voorbeelden. Vroeger werden baggerwerken met de hand uitgevoerd. Rond het jaar 1850 werden baggerwerktuigen uitgerust met stoommachines en zo werd ineens veel meer mogelijk. Innovaties en ontwikkelingen zijn tot op heden essentieel voor de baggerindustrie.

Nederlandse baggerbedrijven, oorspronkelijk rondom Sliedrecht ontstaan, waren vanaf het allereerste begin betrokken bij grootschalige projecten over de hele wereld. De baggeraars gingen voor jaren naar verre oorden om baggerwerk uit te voeren en ondertussen regelden hun vrouwen geheel zelfstandig thuis alle voorkomende zaken.  

F9844 lezing remco
Opspuiten zand door de sleephopperzuigers CORNELIS ZANEN en BARENT ZANEN voor de kust van Hong Kong periode 1994-1998 – Nationaal Baggermuseum.

De lezing is een boeiend verhaal over verleden, heden en toekomst in de Baggerindustrie ondersteund met divers beeldmateriaal. De lezing vindt plaats op zaterdag 23 oktober om 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur) in het Nationaal Baggermuseum. De kosten voor de lezing, inclusief koffie met appeltaart bedragen €4,-. Aanmelding via een berichtje naar reserveringen@baggermuseum.nl. Na de lezing is het museum geopend voor publiek, entree €6,-, gratis toegang met Museumkaart.  

Het Nationaal Baggermuseum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur.