Baggerfestival 2023 en het Nationaal Baggermuseum

Tijdens het Baggerfestival op zaterdag 24 juni is het Nationaal Baggermuseum gratis te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur. 

Op het museumterrein is een hele speciale tentoonstelling te zien, leerlingen van de diverse basisscholen uit Sliedrecht werken hieraan mee: Zand! Kom hun bouwsels bekijken. Zand! is tijdens het Baggerfestival op 24 juni op het museumterrein te bekijken. Bezoekers kunnen op deze zaterdag ook zelf aan slag om een zandbouwwerk te maken. Of ze stropen hun mouwen op om bruggen te bouwen.

In het Koetshuis zijn demonstraties, de Emmerbaggermolen Friesland draait en uiteraard is de BaggerPraktijkTuin ook geopend. De Varende ModelBouw Club “het Anker” geeft de hele dag demonstraties met hun modelboten. Daarnaast kunnen kinderen ook eendjes hengelen. In de koffiezaal worden de gehele dag diverse films uit onze uitgebreide filmcollectie getoond.

Ook aanwezig tijdens het Baggerfestival is een simulator met beeld en geluid van Royal IHC waarmee het graafproces levensecht nagebootst wordt, een unieke beleving voor jong en minder-jong. Neem plaats in de stoel, bedien de kraan en bagger de Oude Maas -ter hoogte van de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam- uit.  In 1963 leverden Royal IHC de allereerste Beaver®. En daarom is het dit jaar feest, de Beaver® snijkopzuigers bestaan namelijk 60 jaar! Nieuwsgierig naar de jarige? In de Volkerhaven, achter het museum, is een Beaver® aan het werk en zie hoe een snijkopzuiger baggert.

Verder zijn de mensen van R3DReality aanwezig die een VR bril op je hoofd zetten zodat je de binnenkant van een baggerschip kunt bekijken. Je loopt dan als het ware door de machinekamer naar de stuurhut. Mensen met watervrees opgelet, want het is levensecht als je zo kort langs de reling loopt.

Tussen het museum en het centrum zijn er meerdere routes om het museum te bereiken. Een oude brandweerauto rijdt over de dijk en over water kun je heen en weer varen met de Futuro. De Futuro is uniek, biedt plek voor 12 personen en vaart op fossielvrije brandstof.

Op het museumterrein wordt een Baggerhorecaplein ingericht waar o.a. broodjes baggerburger en baggerpannekoeken te koop zijn, ook is ambachtelijke Palingrokerij Rijken aanwezig.